Responsive dizajn


Prilagodljiv dizajn (responsive design) je pristup web dizajnu u kojem se sajtovi izrađuju tako da budu prilagodljivi za sve veličine ekrana.

Saznaj više

Prilagodljivi web sajtovi


Dolazak smart telefona i tablet računara imao je veliki uticaj na razvoj responsive tehnologije u okviru web dizajna. Već 2004. godine Kameron Adams (Cameron Adams) je govorio o veličinama web sajtova na ekranima mobilnih telefona i tablet uređaja, da bi tek 2008. godine ta tematika počela da dobija prva imena poput flexibile design (fleksibilan dizajn), fluid design (tečan dizajn), elastic design (elastičan dizajn), međutim nijedan od ovih pojmova nije bio dovoljno dobar da opiše ovakav pristup web dizajnu. Najnovija vezija CSS-a, CSS3 sa sve medija kverijima (media queries) se taman spremala da izađe kada je Itan Markot (Ethan Marqotte) smislio naziv „Responsive web design“ gde je objedinio sve prethodne nazive u jednom.

Izrada responsive sajtova

„Responsive“ dizajn se izvodi kroz kombinaciju CSS-a i Javascript-a, gde se komponente HTML-a optimizuju za sve vrste ekrana kroz srazmerne kolone, fleksibilne veličine slika i medija kverije (media queries) konkretno u CSS-u, i to na sledeće načine:

Da bi se responsive sadržaj na mobilnom telefonu otvarao baš onako kako je i napravljen, mobilni telefon mora da sadrži pretraživač koji podržava javascript. To se za dasktop računare, tablete i lap topove podrazumeva. Danas je na internetu prava ekspanzija responsive dizajna, pa se malte ne svaki novi sajt podrazumevano izrađuje tako da bude prilagodljiv na svim veličinama ekrana. Pored toga što je odličan za prikaz sadržaja, responsive dizajn je „SEO friendly“, odnosno, preporučljiv je zbog bolje SEO optimizacije. Dakle, na što više uređaja ste pristupačni, to ćete bolje biti rangirani.

Postoji dosta frejmvorkova koji podržavaju responsive dizajn, a tu su pre svega Bootstrap, Zurb Foundation, Semantic, Uikit, 960 Grid System, Skeleton, Kube, Less Framework i tako dalje. Svaki od njih se koristi za razvoj responsive sajtova.

Tematika Web Studio podrazumevano radi „Responsive“ sajtove. Oni su jedina i najjeftinija alternativa izradi mobilnih aplikacija, jer se izradom sajta ujedno dobija i mala mobilna i tablet aplikacija koja je dostupna na svačijem mobilnom ili tablet uređaju.

Okvirna specifikacija naših mogućnosti u kreiranju responsive sajtova koristeći CSS frejmvorkove:

Bootstrap
99% Bootstrap
Foundation
89% Foundation
Vrati se gore